Legutóbbi híreink
Címkefelhő

Karancsberény

Karancsberény 895 lakosú zsáktelepülés a szlovák határ mentén, Salgótarjántól 13 km-re. Nevét a község fölé magasodó 728 méter magas Karancs hegységről kapta, illetve a görög vagy óorosz eredetű Berendi, azaz néptörzs jelentésű szóból.

Az I. és a II. világháború áldozatainak emlékét őrzi a Hősök Emlékműve .A Nógrádi Sándor vezette partizán mozgalom tárgyi emlékeinek gyűjteménye 1990-ig volt a helyi múzeumban látogatható.

A község legértékesebb műemléke a 16. században épült római katolikus Mindenszentek temploma,bejárata fölött a berényiek címer domborművével.

A templommal szemben áll az eredeti barokk Berényi Kastély,melyben jelenleg a 2013.február 1.-én Karancslapujtővel létrehozott Közös Önkormányzati Hivatal kirendeltsége működik. A belső udvarban Könyvtár, Óvoda, Közösségi Ház és a helyi szociális étkezést biztosító Nagyarany Bt. által üzemeltetett konyha kapott helyet.

Karancsberény teljesen kiépült infrastruktúrával rendelkező kisközség, kb. 350 lakóházzal, melyből egyre több üresedik meg és kínálják eladásra. A néhány utcás falucskát erdők ,legelők, rétek ölelik körbe,csodálatos természeti környezet gazdag állatvilággal.

A magyarlakta kisfaluban a lakosság negyede már 65 éven felüli,a születések száma mindössze 1-2 fő évente.

Önkormányzat által fenntartott Óvoda, orvosi rendelő,posta, Művelődési ház, Sóspálcika-üzem, három élelmiszerbolt és három vendéglátó egység szolgálja ki a falu lakosságát.

A főútvonal mentén négy újonnan épült buszváró, virágos park és rendezett közterületek várják az idelátogatókat. Büszkélkedhet korszerű játszótérrel, közterületeken felújított és használható kerekes kutakkal, baráti összejövetelekre,szalonnasütögetésre alkalmas szaletlikkel.

A falusi- és lovasturizmus jegyében a Lovasklub Torák Károly és családja irányításával Négy Napraforgós, 12 fő elszállásolására alkalmas Vendégházat nyitott, ahol egyidejűleg helyi népviseletből és régi használati tárgyakból összeállított kiállítás is megtekinthető.

A közéletben aktívan részt vesznek a civil szervezetek is: a 41. évfordulóját ünneplő Népdalkör, a 12 éves Reménység Nyugdíjasklub.

A Megye II.-ben jelenleg is listavezető helyi focicsapatnak köszönhetően a futballpálya hétvégeken benépesül a helybeli és vendégcsapatokkal érkező sportrajongókkal.

Karancsberényben a hagyományőrző- és modern programok évről évre megrendezésre kerülnek : Farsangi bál, Szüreti felvonulás, Falunap,Fogathajtó verseny,Gyermeknap, Kézműves foglalkozások,táncos-zenés rendezvények.

A faluvezetés célja, hogy Karancsberény az itt élők és idelátogatók számára vonzó, biztonságos és élhető település legyen, ahol jó lakni,és ahová mindig jó hazatérni !