Legutóbbi híreink
Címkefelhő

ÉMOP-3.1.2/E-11-2011-0077

A projekt neve:

Településrekonstrukció az árvíz sújtotta Karancsberény Községben

Azonosító szám:

ÉMOP-3.1.2/E-11-2011-0077

Projekt leírása:

A 2010. májusi-júniusi árvíz, a jelentős mennyiségű csapadék következtében KArancsberény település Temető utcája, illetve Művelődési háza és a kapcsolódó csapadékvíz-elvezető rendszer nagymértékben megrongálódtak. A Művelődési ház jelenlegi formában történő működtetése az önkormányzatra aránytalanul nagy anyagi terhet ró, így fontos és szükséges az épület gazdaságtalan kihasználtságának megszüntetése, valamint a kapcsolódó csapadékvíz-elvezető rendszer helyreállítása a fejlesztendő építmény megóvása érdekében.

A projektben a következő, káreseményekkel érintett létesítmények felújítására kerül sor:

1.) Művelődési és Közösségi ház és Rákóczi úti árok:

Az ismétlődő csapadékos idő és a hirtelen, nagy mennyiségben lehulló csapadék, a magával sodort hordalékkal befolyt a Művelődési ház udvarára és az épületbe. Az épület falai eláztak, a színpad előburkolata kárt szenvedett, a gázkonvektorok is megrongálódtak. Az iszap és a sár eltömítette az átereszeket és a lefolyókat. A tető beázott, a villanyvezetékek veszélyessé váltak. Az épület a folyamatos esőzés következtében megsüllyedt, a falakon repedések keletkeztek. A nyílászárók (ajtók) faanyaga eldeformálódott. A projekt keretein belül a következő fejlesztések valósulnak meg:

Rákóczi úti árok: Az eltöredezett, bedőlt árokburkolat cseréje

Művelődési ház: Felújítása és részbeni akadálymentesítés, vizesblokk bővítés egy darab akadálymentes WC-vel, teljes tetőfedés csere, az épület teljes csapadékvíz elvezetése, homlokzati külső hőszigetelés, külső nyílászáró csere, teljes elektromos felújítás, vezetékelés, teljes fűtés felújítás.

2.) Temetőhöz vezető utca:

Az utca a Petőfi utcából jelentős emelkedéssel vezet a temető dombra. Az utca meredeksége miatt a lefolyó csapadékvíz először a meglévő vízelvezető rendszert mosta szét, majd abból kilépve az aszfalt makadám burkolatát tette tönkre. Az utcában lévő 3,5 méter széles aszfalt makadám burkolat található 401 fm hosszúságban. Az utca kiépítésének éve a nyilvántartás szerint 1978., felújítás azóta nem történt, az üzemeltetés soránt kátyúzás történt. Az utcában ki kell építeni a víz folyási sebességét csökkenteni tudú burkolt árok, illetve folyóka rendszert. Kiépítés alapvetése, hogy a megépülő vízelvezető rendszer burkolatának határsebessége nagyobb legyen a lefolyó víz sebességénél. A szétmosódott aszfalt makadám burkolatot új hengerelt aszfalt burkolattal kell ellátni. A kiépítés hosszúsága, szélessége változatlan maradhat.

A projekt keretein belül a következő fejlesztések valósulnak meg: tönkrement burkolat helyreállítása (aszfaltburkolat) burkolt árok, illetve folyóka rendszer kiépítése.

Kedvezményezett neve és elérhetősége:

Karancsberény Község Önkormányzat

3137 Karancsberény, Petőfi út 67.

Tel.: 32/449-333

E-mail: kbereny@nogradmail.hu

Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:

RPE Regionális Projektelőkészítő Iroda Nonprofit Közhasznú Kft.

3525 Miskolc, Dalyka Gábor utca 1-7. A. épület fsz.: 6.

Tel.: 46/505-266

Email: info@rpe.hu